antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Casa Memorială „Alexandru Vlahuta”

 

Podgoriile din Vrancea au fost, de-a lungul timpului, motiv de inspirație pentru scriitori, iar unii dintre ei, îndrăgostiți de aceste locuri, au hotărât să rămână aici. Este și cazul scriitorului Alexandru Vlahuță, devenit vrâncean în 1905, prin căsătoria sa cu Alexandrina Ruxanda Gâlcă, fiica unui podgorean din Dragosloveni.

Alexandru Vlahuță a luat premiul Academiei Române cu lucrarea România Pitorească, iar banii obținuți ca premiu i-a folosit pentru a-și extinde conacul de la Dragosloveni. Aici, în conacul înconjurat de vie, și-a invitat cei mai buni prieteni din lumea literelor – pe Ion Luca Caragiale și pe Barbu Delavrancea. Vizitatorii Casei memoriale vor descoperi masa de lucru a scriitorului unde Caragiale a vărsat o călimară cu cerneală, într-una din deplasările sale la Dragosloveni.

Casa memorială ”Alexandru Vlahuță” a fost amenajata în anul 1958, cu prilejul sărbătoririi centenarului nașterii scriitorului. Este o clădire construită în stil românesc, cu etaj, având în trei părți perspectiva Podgoriei Cotești. Interiorul casei memoriale, reconstituit cu ajutorul obiectelor personale și a manuscriselor, redă atmosfera de lucru a scriitorului.

Despre viața și opera scriitorului pașoptist puteți afla mai multe dacă veți vizita Casa memorială “Alexandru Vlahuță” de la Dragosloveni, care se află pe drumul european 85, la ieșirea din localitatea Dumbrăveni, în sensul de mers spre Focșani.