antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Церква «Св. Князів» – Стаматінешть

 

На бувшій вул. Стаматінешть (сьогодні Молдова № 5), бан (пан) Тома Стаматін спорудив церкву «Св. Князів», використовуючи її спочатку в якості приватного родинного святилища, назвавши її «Церква Стаматінешть». Відомий дворянин Томас Стаматін був губернатором Вранчі, власник виноградників, засновник скиту Скинтея» (с-ще Жаріштя) та скиту Івинвешть (сьогодні с-ще Болтешть) – построєні зі своїм зятем Василем Андрієш.

Культова споруда була побудована на основі старої дерев'яної церкви, знищеної пожежею між 1789-1798 рр.

З назвою цією культової споруди пов’язаний також і поет Грігоре Александреску (митник та член Центральної комісії Фокшань), який 29 травня 1860 року оженився з Ралукою Стаматін у родинній каплиці.

Структурно «пам'ятник був побудований за планом у формі раковини із притвором, нефом і вівтарем. Фасад, поділені поясом на два горизонтальні регістри, розташованим над вікнами, зробленим із цегли, покладеної на кут, дубльований рельєфним профілем у верхній частині. На східній частині зберігається фрагмент стіни корпусу, що датує XVIII ст.» (Національна Культурна Спадщина побудов повіту Вранча – Музей Вранчі)