antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Будинок д-р Сайдеман – Повітове управління культури Вранча

 

Споруджений у 1914 р., будинок належав лікареві радіологу Сайдеману (випускник Віденського університету) і відноситься до періоду архітектурної систематизації та розквіту міста Фокшань, до доби, в яку воно ще називалося «Малий Бухарест».

Структурно «фасади мають вікна, обрамлені оздобленнями з рослинними мотивами, зверху яких стоїть штукатурний фронтон з гербом. Головний фасад відзначається входом, що закінчується напівциркулярною аркадою в стилі «Сецесії». Карниз, ритмований консолями, а покрівля має мансардні вікна. У всіх чотирьох кутах поставлені муровані флерони, оздоблені штукатурними гербами». (Національна Культурна Спадщина побудов повіту Вранча – Музей Вранчі)

Будинок був проданий державі в 1968 р., увійшовши у власність Місцевої ради, а в 1978 р. був переданий Повітовому комітету культури і соціалістичного виховання Вранча. Після 1990 р. у цій будівлі розгортала свою діяльність Мистецька школа, а зараз тут функціонує Повітове управління культури, культів і культурно-національної спадщини Вранча. Â