antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Церква Св. Юрія – Південне кладовище

 

Розташована в Південному кладовищі, над церквою Св. Юрія висить автентичний легендарний ореол. Відповідно усній традиції, говориться про два існуючі написи в цій культовій споруді, з яких один різьблений у камені, що знаходиться при вході. Цей напис засвідчує спорудження церкви за бажанням воєводи Влада Цепеша внаслідок битви з турками, яку він очолив біля Фокшаню.

 

На жаль, внаслідок деяких ремонтів, проведених 1887 р., написи були знищені необачними робітниками.

Споруджена спочатку з дерева, протягом віків церква мала ряд утримувачів, серед яких згадаємо (згідно переказів): Влада Цепеша, Цепелуша і Влада Килугера (Монаха).

В 1742 р., згідно з надписом з  мармурної плитки, що знаходиться в церкві, храм був споруджений з цегли Константіном Н. Маврокордатом. В 1852 р., перебуваючи в стані руїни, церква була відбудована боярами Робештами і Пастієштами.

Структурно «церква побудована в хрестоподібному плані, з притвором, нефом, вівтарем і вежею над притвором. На верх вежі піднімаються сходи у формі спіралі, що знаходяться в зовнішньому плані притвору, у багатокутній вежі. Інтер'єр покритий напівсферичними куполами, що підпираються на арках і кулонах. Притвор, спочатку відкритий, з аркадами, що підпираються на масивні муровані стовпи, поставлені на мурованих п'єдесталах, перервані на західній стіні входом у церкву». (Національна Культурна Спадщина побудов повіту Вранча – Музей Вранчі)