antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Casa Blum

 

Casa a fost construită la finalul sec. al XIX-lea de către familia Belea, negustori din Focșanii Munteni. Pe lângă această casă trecea Milcovelul.

“Ca tipologie, se încadrează în categoria locuințelor pe un singur nivel cu calcan în stil elenistic. La bază, casa a constituit un spațiu rezidențial privat.

Începând cu anul 1949, casa este naționalizată și devine sediul ziarului local „Zorile Putnei", apoi „Milcovul".

Între 1965-1970, în clădire este amplasat sediul „Comitetului de Cultură și Educație Socialistă Vrancea”.

De la finalul anului 1970, adăpostește sediul Grădiniței de Copii nr.14, iar după 1989 este retrocedată proprietarilor de drept.

Din punct de vedere structural „planul construcției apare sub formă de L. Corpul principal al clădirii este amplasat cu fațada către sud și pune în evidență intrarea decroșată și mai înaltă decât aripile laterale, cu fronton și friza decorată cu ghirlande din stuc și acoperiș separat, mansardat și prevăzut cu lucarnă. Accesul se face printr-o ușă din lemn în patru canate cu tăblii din lemn, cu decorații vegetale. Deasupra intrării se găsește un fronton în arcadă semicirculară, bogat ornamentat cu decorații vegetale în stuc. Ușile din interior au tăblii din lemn decorate cu vaze și motive florale. Fațadele sunt ritmate de ferestre încadrate de profile simple cu socluri la nivelul parapetului și frontoane cu capete de lei și decor vegetal în stuc. Colțurile sunt marcate de coloane adosate cu caneluri și capitel simplu. Acoperișul este mansardat, prevăzut cu lucarne.”(Patrimoniul Cultural Național construit din Jud. Vrancea – Muzeul Vrancei)