antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Межовий камінь

 

Реальний символ подій 1859 р., межовий камінь між Молдавією та Мунтенією був відкритий в 1931 р. в присутності історика і політичного діяча Ніколає Йорга; рік, в якому в Фокшань відбувся Конгрес Культур-Ліги з нагоди 40-річної діяльності.

Реалізований скульптором Іон Жаля в партнерстві з архітектором І. Беріндей,  межовий камін був урочисто відкритий 13 вересня, а на ньому стояла табличка з написом: «Громадяни міста Об’єднання князівств підняли цей знак поминання минулої переможної віри. На цьому місці знаходилась колись прикордонна застава № 47, на межі Мілкову, яка розділяла ці дві країни-сестри – Молдова та Волощина».

Реалізований у формі усіченої піраміди, межовий камінь, зроблений із каміння,  привезеного з м. Враца (Болгарія), на ньому знаходяться бронзові дошки, що зображують герби цих двох румунських князівств.

Поставлений спочатку на Майдані Унірі, на місці 47 прикордонної застави, межовий камінь мав декілька місць, у тому числі: біля будівлі Старої пошти, на вулиці Куза-Воде, а також біля кінотеатру Балада (будівля Народного ансамблю «Країна Вранча» біля Місцевої ради), але в кінці, щоб знайти знову своє гідне місце біля церкви Святого Іоанна Хрестителя із центральної площі.